De ce caută pisicile atenție ?

Timp necesar lecturii: 3 minute

Una dintre cele mai frecvente plângeri legate de comportamentul pisicilor este vocalizarea lor excesivă: mieunatul sau plânsul, uneori însoțite de un comportament care caută atenția celor din jur.

Deoarece cauzele pentru ambele comportamente pot fi, fie fizice, fie emoționale, sau ambele, înainte de a vă pedepsi pisica trebuie să vă gândiți la posibile cauze care ar putea declanșa aceste comportamente. Uneori, ceea ce poate părea a fi o „problemă de comportament” poate fi un comportament complet normal al unei anumite pisici.

Cântărește toți factorii înainte de a decide că pisica ta are o problemă care trebuie corectată. 

Mai jos vom descrie câteva activități care sunt în relație, sau sunt confundate cu un comportament ce caută atenție, precum și cauzele ce determină acest comportament.

Urlatul „la lună”

Deși nimeni nu știe cu siguranță de ce unele pisici fac acest lucru, uneori este legată de surzirea acestora sau chiar de senilitate, pe măsură ce pisicile îmbătrânesc. Acest tip de „urlat” plin de jelire, asociat cu o cursă bruscă în jurul casei, cu blana de pe spate ridicată, poate fi și rezultatul unei alte condiții fizice, hiperestezia felină, cunoscută sub numele de „sindrom de auto-mutilare „. În aceste cazuri, este indicată intervenția și tratamentul veterinar.

Cerșitul mâncării și al gustărilor

Deși foamea reală nu poate fi complet scoasă din calcul, pisicile, ca și oamenii, uneori suferă de dependență. Ele pot fi destul de jalnice în eforturile lor de a-și hrăni dependența, în special pentru gustări precum fulgii de ton.

Recomandare: Gustările ocazionale nu sunt dăunătoare cu siguranță, iar pentru pisicile supraponderale, acestea sunt un substitut viabil atunci când pisicile cerșesc pentru mâncare. Multe mese mici pe zi sunt de fapt mai bune pentru pisici decât o masă mare dimineața sau seara. Programați trei sau patru mese mici de mâncare conservată, și adunați resturile după 20-30 de minute. Pe seară puteți să o desfătați cu mâncare uscată, pe care o puteți lăsa în tăviță peste noapte.

Atenționarea stăpânului cu lăbuța

Unele pisici, ca și copiii de altfel, au nevoie de atenție frecventă și vă vor tachina brațul când sunteți așezat sau se vor încolăci în jurul picioarelor dvs în timp ce încercați să mergeți.

Recomandare: Unele pisici au nevoie de mai multă atenție umană. Dacă pisica este singura din gospodărie, poate doriți să adoptați o altă pisică pentru companie. În caz contrar, încercați să programați momente speciale pentru a vă juca, a o ține în poală, și a o alinta. Pisicile sunt îndrăgostite de rutină și dacă știu că timpul de joacă vine în curând, sunt șanse să te lase în pace, și să nu mai caute atenție așa de mult.

Mieunatul excesiv

Unele pisici sunt, de asemenea, foarte vocale (rasele siameză și orientală sunt celebre pentru această trăsătură). Și multe pisici se bucură, de fapt, de o conversație de tip felină-umană bidirecțională și vor mieuna imediat înapoi când vorbiți (sau mâncați) cu ei.

Recomandare: Bucură-te de ea, dacă îți place să vorbești cu pisica ta. Dacă nu esti în mod special atras de o „pisică vorbăreață”, vorbeste cu ea în momentele când este liniștita. Pe de altă parte, dacă pisica dvs. este în mod normal liniștită și începe brusc să miaune insistent (sau invers), ea ar putea încerca să vă spună că ceva o deranjează. O excursie la veterinar este indicată aici pentru a exclude problemele medicale.

Scărpinat necorespunzător

Uneori, pisicile care au destui stâlpi pt zgârieturi și alte suprafețe de zgâriere „oficiale”, vor căuta în continuare să zgârie mobila și covoarele, acestea folosind zgârierea inadecvată că un mod de comunicare.

Stresul și anxietatea

Multe dintre momentele în care pisicile caută să vă capteze atenția pot fi rezultatul stresului sau anxietății, în special dacă au avut loc schimbări recente în gospodărie, incluzând, dar fără a ne limita la

  • Mutarea recentă într-un apartament nou
  • Nou-născut
  • Animal de casă nou (pisică sau câine)
  • Absența proprietarului din cauza locului de muncă sau a unei vacanțe
  • Agresiunea bruscă a unei alte pisici
  •  Boală proprietarului sau a altei pisici

Făcându-ne temele, în cunoașterea comportamentului normal al pisicii și urmărirea strictă a schimbărilor comportamentale, putem să ne ajutăm pisicile care au nevoie să elimine comportamentele prin care acestea caută atenție.

Dacă v-a plăcut articolul, vă rugăm să ne dați un like și un share, pentru a ajunge și la alții!

Meeownica vă salută!