Pisica ta este speriata de oameni?

Timp necesar lecturii: 4 minute

Pisicile pot avea o varietate mare de personalitati. Unele sunt curajoase, dominante, dragostoase sau cautatoare de atenție, în timp ce altele sunt nervoase, timide și uneori chiar speriate de oameni. Pentru pisicile care se sperie de oameni, musafirii casei lor le pot provoca stres, dar, din fericire, acest lucru poate fi depășit.

Personalitatea pisicilor

La fel ca oamenii, pisicile se nasc cu un anume tip de personalitate, dar mediul în care cresc poate scoate la iveală anumite trăsături de caracter, mai ales dacă mediul nu este unul bun.

Socializarea cu pisica ta este unul dintre cei mai importanți factori determinanți în dezvoltarea personalității și al comportamentului acesteia. De exemplu, pisicile care sunt hrănite cu biberonul, îngrijite exclusiv de un om și niciodată expuse altor pisici pot să nu știe cum să reacționeze în mod normal cu alte meeownici atunci cand sunt puse in ipostaza asta . Din această cauză pot avea probleme atunci cand intalnesc alte pisici. Cele care au experiența opusă și nu sunt tratate niciodată de oameni în primele câteva luni de viață pot avea probleme in momentele in care trebuie sa interacționeze cu oamenii.

Motivele pentru care pisicile pot dezvolta frica de oameni

Teama de oameni este adesea observată la pisicile sălbătice care trăiesc pe strazi și care au expunere umană puțin spre deloc. Dacă o pisică este în mod natural mai dominantă, lipsa interacțiunii umane poate contribui la faptul că pisica este agresivă față de oameni. Dacă o pisică este în mod natural mai supusă, poate fi speriată de oameni și pur și simplu să fugă de ei dacă nu a crescut în jurul lor.

În afară de faptul că nu au fost expuse la oameni sau intr-un mediu social corespunzător, pisicile pot fi fricoase si din alte motive. Uneori pisicile sunt speriate pentru că au avut o experiență neplacuta cu un om. Din păcate, nu toți oamenii sunt blanzi cu animalele și pot răni intenționat o pisică, ceea ce duce adesea la o felină speriată. Alte persoane, cum ar fi membrii personalului veterinar, pot speria neintenționat sau pot stresa o pisică în timpul unei verificari de rutină, ceea ce poate provoca, de asemenea, o pisică să se teamă de oameni. Experiențele neplacute sau lipsa prezentei omenesti in viata lor, în general, sunt cele mai frecvente motive pentru care pisicile sunt speriate de oameni.

Dacă o pisică a dezvoltat o frică de oameni în propria casă, aceasta se poate datora unui musafir excesiv de zgomotos – a unei persoane care a lovit-o din greșeală, sau chiar a unei persoane care a speriat-o intentionat în timp ce era in vizita sau chiar printr-o fereastră. Dacă o pisică care suferă de durere, cum ar fi una cu artrită sau care are o rană, a fost atinsa in locul dureros sau rănită din greșeală de către un vizitator care nu știe ca aceasta sufera, poate de asemenea să dezvolte frică de oameni. Această frica de oameni este un mecanism de apărare pe care o pisică îl poate dezvolta din păcate, dar apare natural pentru a proteja pisica de vătămările ce pot surveni in viitor.

Scapa pisica de frica de oameni

Expuneti pisica la alte persoane si pisici in timp ce sunt mici. Această expunere este adesea denumită socializare și vă va învăța pisica ca prezenta diferitelor pisici și al oamenilor in preajma lor nu le face rau, ci în schimb fac parte dintr-o viață normală. Dacă este posibil, expuneți pisoiul la oameni de toate formele, culorile și dimensiunile. Copii, vârstnici, bărbați cu barbă, femei care se dau cu mult parfum, oameni de culori variate ale pielii și alți oameni. Toti oamenii cu miros diferit, sau care arată diferit ar putea să-ți sperie involuntar pisica intrucat aceasta nu este obișnuită cu asa multe variații de cultura.

Eliminarea fricii de oameni poate fi un proces lent, dar puteți învăța o pisică fricoasa să nu se mai sperie de vizitatori.

Multe din aceleași tehnici utilizate pentru a preveni frica de vizitatori sunt utile si în depășirea unei frici preexistente la o pisică, o parte din acestea sunt:

  • Recompensele, laudele verbale și alintaturile, alimentarea corecta a pisicii și încurajarea vizitatorilor să fie liniștiți și sa nu faca mișcari bruste, toate vor ajuta pisica ta să scape de frică
  • Permiterea pisicii tale să iasă din ascunzatoare de una singura, în loc să o fortezi este foarte utila.
  • Vizitatorii care stau o perioadă îndelungată pot avea șanse mai mari de a se imprieteni cu pisica ta, deoarece pisica va avea mai mult timp să se obișnuiască cu ei.
  • Dacă aveți oaspeți frecventi, si nu unul sau doi vizitatori pe an în timpul sărbătorilor, vă va ajuta, de asemenea, deoarece prezenta oamenilor va deveni ceva obisnuit in viata pisicii tale, si aceasta va scapa cu brio de traume.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!