Pisicile și ghemul de blană

Timp necesar lecturii: 3 minute

Toată lumea care are o pisică știe ce este un ghemotoc de blană… sau aproape toată lumea. Este vorba de ghemotoacele de blană pe care pisica le „scuipă” din când în când.

De ce pisicile elimină ghemuri de blană?

Pisica este la origini un animal carnivor, care se hrănește cu pradă vie. Deseori prada are și blană, deci sistemul digestiv al pisicii este antrenat să-i facă față acesteia.

În plus, pentru că pisica se spală zilnic, o mare cantitate din propria blană ajunge în sistemul digestiv al pisicii, și ar trebui în mod normal eliminată ca și resturile nedigerate de la fiecare masă, prin excremente.

Aceasta este modalitatea firească prin care organismul elimină părul aflat în sistemul digestiv.

Totuși, știința și înmulțirile încrucișate au dus la apariția unor noi rase de pisici cu părul mult prea lung că să poată fi eliminat ușor de stomac.

Alte pisici pur și simplu au stomacul mai sensibil și nu suportă nici părul mai scurt.

Părul se adună așadar în stomac și acolo formează un ghem care, când crește suficient de mare pentru a irita stomacul este eliminat la exterior, dar nu pe unde ar trebui în mod normal, ci tocmai pe calea inversă, pe gura pisicii.

Este ghemul de blană o problemă pentru pisica ta?

Ghemul de blană în sine nu crează probleme pisicii.

Ai grijă totuși să nu confunzi alte simptome ale pisicii cu acele ale eliminării unui ghem de blană.

Dacă pisica tușește des, dar nu elimină nici un ghem de blană, atunci ea poate să aibă astm sau altă boală respiratorie.

Dacă din contră, pisica vomită des, (ghemurile de blană pot fi eliminate în mod normal cam o dată la 2 săptămâni), din nou este cazul să o duci la medic.

Prevenția apariției ghemului de blană la pisici

Ghemul de blană nu poate fi eliminat în cazul pisicilor decât eliminând părul pe care pisica îl înghite, sau reducându-i volumul.

Astfel, încearcă să perii pisica cât mai des, cu o perie adecvată, în funcție de lungimea părului acesteia.

În plus, pisicile au tendința de a se trata singure încercând să mănânce iarba pisicii sau chiar iarbă normală de grădina.

Este bine să-i oferi piscii iarba pisicii ( se găsește în pet shop). Ea va provoca vomă și va îndepărta astfel și ghemul de blană din stomac.

Tratamente pentru ghemul de blană

În lipsa ierbii pisicii sau dacă aceasta nu-și face treaba ar fi bine să apelezi la sfatul unui veterinar.

În pet shopuri se găsesc numeroase produse pe bază de petrol sau produse laxative care, înghițite de pisica ta vor face ghemul de păr să alunece și să fie eliminat fără probleme.

Medicul veterinar îți poate recomanda ce produs este mai bun pentru pisica ta în funcție de vârstă, dietă și modul de viață al acesteia.

Dieta pisicii care elimină ghemuri de blană

Dacă pisica ta elimina des ghemuri de blană atunci ea are nevoie de o hrană mai bogată în fibre.

În pet shopuri se găsesc și produse de calitate pentru pisicile cu astfel de probleme.

O mâncare mai bogată în fibre și câteva delicatese pe baza de petrol, cu efect laxativ și cu gust de ton sau de ficat vor fi apreciate de pisica ta și vor face ghemurile de blană să alunece ușor spre calea lor de eliminare firească, adică vor ajunge în lădița de nisip a pisicii alături de alte excremente.

Trebuie să fii atent totuși ca pisica ta să nu mănâce prea multă fibră, pentru că riscă să aibă alte probleme: diaree sau constipație, gaze, crampe sau dureri de burtă.

Pentru a alege soluția optimă pentru pisica ta cere părerea unui medic veterinar.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!