Ajutor! Pisica mea nu foloseste litiera!

Timp necesar lecturii: 6 minute

Dacă pisica ta a început să refuze să folosească litiera, stai linistit, nu este singura!

Aceasta este probabil cea mai mare problemă cu care se confruntă proprietarii de pisici de pretutindeni. Înseamnă că pisica ta încearcă să-ți spună că ceva nu este corect.

Depinde de noi ca iubitori de pisici sa determinam care este problema!

Ceea ce cu siguranță NU vrei să faci este să-ți pedepsești pisica. Acest lucru nu va face problema sa dispara si poate chiar să înrăutățească lucrurile. Dacă pisica ta este pedepsită, ea va învăța să se teamă și să te evite.

Daca o pedepsesti, acest lucru poate duce la cresterea stresului pentru pisica ta, ceea ce la rândul său poate duce la o accentuarea problemei.

Luați-va ceva timp si cititi despre fiecare din cauzele descrise mai jos. S-ar putea să constatați că există mai mult de o cauza care ar putea determina problema litierei și că va trebui să gasiti o solutie pentru fiecare din probleme separat.

Acestea sunt cele mai frecvente motive pentru care pisica dvs. nu foloseste litiera.

Probleme medicale

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când pisica dvs. începe să se evite litiera este să vă solicitați medicul veterinar sa o examineze pentru a inlatura suspiciunea unor probleme medicale.

Există câteva afecțiuni medicale foarte grave care pot duce la eliminarea necorespunzătoare a toxinelor și vrem să fim siguri că acest lucru nu se întâmplă cu pisica dvs. înainte de a începe să analizăm alte cauze posibile.

În cazul în care pisica ta se străduiește să urineze, dar nu produce decât o cantitate mica de urină, duceți-o la medicul veterinar IMEDIAT. Aceasta este o afecțiune foarte gravă și care-i poate pune viața în pericol.

Curățenia cutiei de litiere

Asigurați-vă că păstrați curățarea litierei pisicii dvs.

Pisica ta are un sentiment natural de curățenie și ordine și va fi supărată de o litiera murdară.

Dacă cutia vi se pare murdară și / sau mirositoare, este cu atât mai deranjant pentru pisica dvs., deoarece simțul mirosului unei pisici este de aproximativ 40 de ori mai puternic decât cel al omului.

Imaginează-ți cum îi miroase o litiera murdara!

Există și alte motive instinctuale pentru care o pisică poate evita o litiera murdară.

În natură, un prădător ar găsi o pisică prin simțul mirosului.

Pisicile în aer liber își acoperă bine deșeurile după eliminare, astfel încât niciun pradator din zonă să nu le poată găsi.

Chiar și o pisică de apartament va avea sentimentul de securitate perturbat dacă mirosul deșeurilor proprii este în aer.

Acest lucru poate conduce pisica ta să găsească locuri noi pentru a-si face nevoile, astfel încât să se simtă mai puțin vulnerabila.

Asigurați-vă că curățați litiera cel puțin o dată pe zi.

Spălați cutia cu apă și săpun atunci când este nevoie, dar nu folosiți săpunuri cu miros puternic sau produse de curățare, deoarece acestea vor irita și simțul mirosului pisicii.

Dacă pisica dvs. nu folosește în mod regulat cutia de gunoi, poate fi necesar să faceți curățenie mai frecvent, cel puțin până la rezolvarea problemei.

Tipul litierei

Litiera pe care o utilizați poate să conteze și pentru pisica dvs. Dacă nu îi place dimensiunea sau forma cutiei sale, poate refuza să o folosească.

Multor pisici nu le plac litierele cu huse, deoarece pot capta orice miros în interiorul cutiei, sau pisica se poate simți prinsa in capcana!

Dacă pisica dvs. are un exces de greutate sau este mai mare, deschiderea litierei poate fi prea mică pentru a o folosi, sau interiorul cutiei acoperite poate fi prea mic pentru ca ea să se poată deplasa, asta facand litiera incomoda.

Dacă pisica dvs. este mai în vârstă sau are artrită, sau dacă aveți o pisică sau pisoi foarte mici, ar trebui să verificați înălțimea intrarii în litiera. Dacă este prea mare și pisica ta are dificultăți în a intra și a ieși, acesta ar putea fi un alt motiv de evitare a litierei.

Asigurați-vă că litiera este ușor accesibila pisicii dvs. Puteți instala o rampa către intrare, dacă este nevoie.

Alte pisici ar putea să evite litierele cu căptușeală. Ar trebui să desprindeti căptușeala dacă observați ca pisica o zgârie.

Oferind pisicii tale posibilitatea de a alege tipul de litiera pe care îl folosește poate ajuta la solutionarea problemei.

Încercați să folosiți diferite litiere până când veți găsi una pe care o place și o va folosi.

Tipul de nisip

Multe pisici prezintă o preferință pentru un anumit tip de nisip.

Dacă a încetat să mai utilizeze litiera după ce ai schimbat nisipul pe care îl folosești, pisica ta îți spune că i-a plăcut mai bine nisipiul vechi. Încercați să puneti nisip din tipul anterior, poate fi doar atât de simplu!

Fiecare tip de nisip se simte diferit, iar unele sunt mai plăcute pentru labele pisicii tale.

Unele așternuturi sunt nisipoase, altele pietroase, altele sunt mai mult ca mizeria, iar altele ca hârtia mărunțită. Ceea ce atrage o pisică poate să nu o atraga întotdeauna pe alta. Un alt lucru de luat în considerare este faptul că majoritatea pisicilor accepta mirosul de nisip parfumat. Deși acest lucru poate fi un lucru plăcut pentru oameni, pentru a masca mirosul deșeurilor pisicii, nu uita ca pisica ta are un simt al mirosului mai dezvoltat, si mirosul nisipului poate fi deranjant pentru ea.

Deoarece pisicile au evoluat din animale salbatice, textura nisipului este de obicei acceptabilă. Cu toate acestea, fiecare pisică este unică și poate fi necesar să încercați diferite tipuri pentru a găsi unul pe care il va folosi prietena ta pufoasa. Puteți încerca să puneți mai multe tipuri diferite de nisip în cutii diferite pentru a vedea pe care o folosește.

Și dacă aveți nevoie să treceți la un nou tip de nisip, faceți-o treptat în timp, astfel încât pisica dvs. să se obișnuiască cu mirosul și textura nouă.

Locația litierei

Locația litierei pisicii tale este foarte importantă pentru ea.

Trebuie mai întâi să știe unde se află cutia și să se simtă bine la fața locului. Dacă aveți o pisică nouă sau dacă ați mutat litiera, arătați-i pisicii unde se află cutia (aceasta își va aminti cand va avea nevoie!)

Asigurați-vă că puneți litiera pentru pisică într-o zonă liniștită și retrasa în care se va simți confortabil și în siguranță. De asemenea, asigurați-vă că se află într-un loc convenabil, atât pentru utilizarea, cât și pentru curățare.

O cameră care nu este folosită frecvent poate fi ideală. De asemenea, ați putea lua în considerare introducerea litierei într-un dulap sau un pridvor ușor accesibil. Asigurați-vă că nu este nimic dificil sau stresant pentru pisica ta cu privire la a ajunge la cutie (zgomot, uși închise etc.) altfel e posibil sa refuze să o încerce.

Este mai bine să încercați câteva locuri diferite înainte de a găsi unul care este acceptabil pentru pisica ta.

Pisicii tale nu-i va plăcea ca litiera ei să fie prea aproape de mâncare și apă. Pisicilor nu le place să „își facă treburile” aproape de aceeași zonă în care mănâncă. În acest caz, încercați să mutați fie cutia, fie mâncarea într-o altă locație.

Pisici multiple

Pisicile sunt foarte teritoriale și, de cele mai multe ori, nu le place să împărtășească spațiul lor privat, în special cu o altă pisică!

Dacă aveți mai multe pisici în familia dvs., pot apărea certuri peste litiera, în special dacă pisicile trebuie să o imparta.

Într-o situație ideală, trebuie sa aveți litiere separate pentru fiecare pisică, plus alte câteva doar ca o măsură de precautie.

Dacă aveți o pisică care este „dominantă”, ea poate lăsa deseurile la vedere ca o modalitate de a-și marca teritoriul și de a descuraja alte pisici să folosească cutia.

Cealaltă pisică poate simți atunci că nu ar trebui să folosească aceeași cutie.

Faceți tot posibilul pentru a oferi spațiu personal separat pentru fiecare pisică din gospodărie.

Pe langa litiere separate, cel mai bine este ca fiecare pisică sa-si poata revendica propriul său teritoriu.

Acesta ar putea fi compuse din copaci de pisici sau pervazul ferestrelor, sau chiar niste simple cutii de carton pe care fiecare pisică o poate revendica.

În acest fel, el sau ea au un loc în care se pot simți în siguranță și unde pot merge pentru a se îndepărta de celelalte pisici.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!