Pisica British Shorthair

Timp necesar lecturii: 4 minute

Aceasta pisica face parte din rasa cu pedigree a pisicii domestice britanice tradiționale, cu un corp solid, o blană densă și o față rotunda.

Cea mai cunoscută variantă de culoare este „albastru britanic”, cu o blană solidă de culoare gri-albastru, ochi rosiatici și o coadă de dimensiuni medii.

Rasa a fost, de asemenea, dezvoltată într-o gamă largă de alte culori și modele, inclusiv tigrata și cu pete de culoare.

Este una dintre cele mai vechi rase de pisici cunoscute, originare din pisicile domestice europene importate în Marea Britanie de către romanii invadatori în primul secol d.Hr.

În timpurile moderne, rămâne cea mai populară rasă cu pedigree din tinutul sau natal.

Frumusetea rasei și temperamentul relativ calm o fac o vedetă media frecventă, în special serveste ca inspirație a celebrei ilustrații a lui John Tenniel despre Pisica de Cheshire din Alice în Țara Minunilor.

Istoric

Originile pisicii British Shorthair datează cel mai probabil din primul secol d.Hr., făcând-o una dintre cele mai vechi rase de pisici identificabile din lume.

Se crede că romanii invadatori au adus inițial pisici egiptene în Marea Britanie.

Aceste pisici s-au incrucisat apoi cu populația locală de pisici sălbatice europene.

De-a lungul secolelor, descendenții lor izolați în mod natural s-au dezvoltat în pisici deosebit de mari, robuste, cu o blana scurtă, dar foarte groasă, pentru a rezista mai bine condițiilor de pe insulele lor native.

Bazat pe reprezentările artiștilor, pisica British Shorthair este neschimbata față de stramosii ei.

Unele surse îl creditează în mod direct pe artistul britanic și pe pionierul pisicii, Harrison Weir prin conceptul inițial de standardizare a rasei.

Alții sugerează că un grup de crescători ar putea fi implicat in crearea acestei rase.

Rasa de pisici British Shorthair a fost prezentata la primul show pentru pisici, organizat de Weir, care a avut loc la Crystal Palace in Londra anului 1871, și s-a bucurat de o mare popularitate inca de la inceput.

Până în anii 1890, odată cu apariția noilor pisici persane și a altor rase cu părul lung care au fost importate, rasa British Shorthair a scăzut in popularitate, iar inmultirea pisicilor din aceasta rasa a devenit foarte rara în primul război mondial.

Crescătorii britanici au amestecat pisicile persane cu pisici british shorthair.

Genele astfel introduse vor crea în cele din urmă rasa de pisici British Longhair.

La vremea respectivă, toate pisicile cu păr lung au fost introduse în programul de reproducție persană.

Incrucisarile intre british shorthair si albastru rusesc erau de asemenea comune.

După război, în încercarea de a menține standardul rasei, registrul de pisici numit Consiliul de conducere al Cat Fancy ( GCFF ) a decis să accepte doar incrucisarea dintre rasa persana si british shorthair care erau maxim la a treia generatie.

Pisicile albastru rusesc si de asemenea cele persane au fost incrucisate.

Până la sfârșitul anilor ’70, distinctivul british shorthair a obținut recunoașterea oficială atât din partea Asociației Cat Fanciers (CFA) cât și din The International Cat Association (TICA).

Conform datelor registrului GCCF din 2013, aceasta este din nou cea mai populară rasă cu pedigree din țara sa natală.

Înfățișare

Pisica british shorthair este o pisică mare cu aspect relativ puternic, având pieptul larg, picioarele puternice, groase, cu labele rotunjite și coada de lungime medie.

Capul este relativ mare și rotunjit, cu mușchi mici, obrajii largi (cel mai proeminent fiind la motanii maturi) și ochi rotunzi mari, care sunt rosiatici asemanatori cuprului. Urechile acestora sunt destul de largi.

Rasa british shorthair poate fi adesea confundată cu scottish fold. Cu toate acestea, british shorthair poate fi caracterizat prin faptul că are urechile triunghiulare, în timp ce scottish fold-ul are urechi mai moi și pliate.

Aceste pisici se maturizeaza mai greu în comparație cu majoritatea raselor de pisici, ajungând la o dezvoltare fizică deplină la vârsta de aproximativ trei ani.

În mod neobișnuit, printre pisicile domestice, ele sunt o rasă vizibil dimorfă sexual, masculii având o medie de 4,1 – 7,7 kg și femele de 3,2 – 5,4 kg.

Temperament

Aceasta rasă este maleabila și demnă, nu este la fel de activă și jucăușă ca de multe alte rase, dar prin natura ei este dulce și devotată proprietarilor lor, făcându-le să fie favoritele crescatorilor de animale.

Acestea tind să ofere siguranță în jurul altor animale de companie sau copii, deoarece vor tolera o doza mare de interacțiune fizică, dar, de regulă, nu le place să fie ridicate in brate sau transportate.

Nu necesită decât îngrijire minimala și trebuie să fie crescute ca pisici doar în interior.

Aceste pisici pot fi predispuse la obezitate, cu excepția cazului în care se acordă atentie sporita dietei lor.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!