Pisica Sphynx

Timp necesar lecturii: 4 minute

Este posibil ca pisica fara par sa fie cea mai bizară felină din lume, trebuie sa recunoastem ca pisica Sphynx are un aspect unic in lume, fără păr, care o diferențiază de alte pisici.

Dar asta nu este tot. Este o rasă destul de rară și neobișnuită, și aceasta a fost descrisă ca fiind asemanatoare la simt cu pielea intoarsa de caprioara.

Aceste pisici au nevoie de o îngrijire specială, dar tot timpul și efortul pe care îl dedicați pentru a avea grijă de această pisică vor merita.

Natura lor plină de iubire, jucăușă și plină de curiozitate o face să fie o pisică minunată pe care să o ai în preajmă și care te va sa te mandresti cu ea.

Istoricul pisicii Sphynx

Deși si-a primit numele de la străvechiul Mare Sfinx de la Giza, pisica din rasa Sphynx este relativ nouă.

Au existat o serie de apariții ale acestor pisici fără păr născute de-a lungul istoriei.

Dar pisica Sphynx a fost recunoscută pentru prima dată în anul 1966 în Canada, când o pisică internă din Toronto a născut un pisoi fără păr.

Aceasta a fost considerată a fi rezultatul unei mutații genetice naturale. De acolo, pisicile cu aceasta mutație au fost crescute pentru a da naștere rasei Sphynx.

În 1970, linia s-a stins din cauza credinței că mutația a cauzat probleme de sănătate și dificultăți de respirație acestor pisici. Dar acest lucru nu a cauzat sfârșitul acestei rase.

Acum ceva vreme, în 1975, o pisică din Minnesota, pe nume Jezebel, a născut un pisoi fără păr.

Pisoiul a fost vândut unui crescător local care a reînviat rasa Sphynx prin extinderea și consolidarea bazei de gene.

După mulți ani de reproducere atentă, acum pisicile Sphynx sunt o rasă variată și cu o genetica recunoscuta global, deși încă este destul de rară.

În 2002, Asociația Cat Fancier a acceptat rasa de pisici pentru competiție acestea putand fi inscrise in registrul pisicilor cu pedigree.

Carateristici fizice

Cea mai evidentă caracteristică a pisicii Sphynx este lipsa părului.

Deși sunt cunoscute sub numele de „pisici fără păr”, de fapt ele au blana asemanatoare cu puful de piersica, pe corp, în special pe nas, degetele de la picioare și coadă.

Pot avea, desi unele nu au, gene și sprâncene.

Au corpul lung și slab cu un abdomen rotunjit.

Au urechi triunghiulare, caracteristice, mari, pernute mari la labe și coada lor este lungă și zveltă.

Pielea unei pisici Sphynx este încrețită, iar acestea vin într-o varietate de culori și modele, inclusiv avand caracteristici de pisica siameza.

O pisică adultă de sex feminin, cântărește în mod normal în jur de 8 până la 15 kilograme, iar pisicile de sex masculin pot fi cu până la 25% mai mari decât omologii lor de sex feminin.

Personalitatea si temperamentul

Pisicile Sphynx sunt o rasă interesantă, căreia îi place să fie centrul atenției și iubesc să fie plimbate pe brate și mangaiate.

Sunt pisici inteligente, agile, jucăușe și cu o blandete aparte.

Au un sentiment de aventură și uneori sunt naravase, dar aceste caracteristici le fac să fie distractive.

Iubesc prezenta umană și îi vor urma pe oameni în jurul casei.

Acestea nu sunt destinate persoanelor care doresc o pisică liniștită și docilă. Se potrivesc bine în casele cu copii, câini sau alte pisici.

Oh, și de asemenea le place foarte mult sa faca ghidusii acrobatice. Deci probabil este un lucru bun că aceste feline nazdravane sunt păstrate în interior în cea mai mare parte.

Ingrijire

Deoarece le lipsește protecția blanii, o pisică Sphynx fără păr necesită îngrijire specială.

Este recomandat să le oferiți o baie săptămânală pentru a elimina acumularea de ulei și praf pe pielea lor.

Foliculii lor de păr emană ulei, dar spre deosebire de alte pisici, nu au păr care să absoarbă uleiul și astfel pielea lor poate deveni ușor grasă.

Deoarece au o pielea sensibilă, care se poate arde ușor, trebuie evitată o baie foarte fierbinte.

Ochii și urechile trebuie de asemenea curățate săptămânal pentru a îndepărta orice scurgeri ale ochilor sau ceara de ureche. Deoarece le lipsește părul din jurul urechilor, este ușor să intre murdăria.

Sunt vulnerabile la soare și frig, și sunt „create” pentru a fi pisici de interior. Deci expunerea la aer liber ar trebui să fie limitată.

Acestea pot fi scoase din când în când, dacă sunt supravegheate indeaproape și dacă vremea este potrivită pentru ele.

În general, temperatura din interiorul casei dvs. trebuie menținută în jur de 20-25 de grade Celsius.

Luați în considerare pisica Sphynx ca fiind „dezbrăcată” – dacă ați fi dezbrăcat si v-ar fi rece, șansele sunt ca și pisica voastra să simta la fel. Este posibil să fie nevoie să le îmbrăcați în timpul iernii.

De asemenea, întrucât corpul lor lucrează constant pentru a se menține cald, metabolismul lor este mai mare decât al altor pisici, astfel încât trebuie să fie hrănite cu mai multă hrană la orele de masă.

Puneți întotdeauna mâncare uscată pentru pisica dvs. și adăugați una sau două porții de mâncare umedă în fiecare zi.

Acestea trebuie hrănite cu alimente de înaltă calitate, cu un echilibru bun de grăsimi și proteine.

Daca v-ati hotarat sa va cautati o astfel de pisica pana in prezent, așteptați-vă să plătiți mai mult pentru o pisică Sphynx fără păr decât ati plati pentru o altă rasă de pisici. Un pui costa in jur de 2500-3000 RON.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!