La ce să te aștepți cand pisica ta îmbătrânește?

Timp necesar lecturii: 3 minute

Ce varsta a pisicii tale este asociata cu inceputul batranetii?

Vechia zicala „un an uman este egal cu șapte ani pisicesti” poate fi o modalitate ușoară de a calcula și a face o analogie cu vârsta pisicii tale, dar nu este foarte precis.

Etapele vieții pisicii – pisoi, adolescent, adult tanar, adult matur și batran – sunt o comparație mai exactă între oameni și pisici.

În plus pe langa vârstă, există o serie de semne care arata ca pisica ta imbatraneste.

Așteptările de la o pisica ajunsa la varsta de senior

De regulă, o pisică se considera ca fiind adult senior daca are vârsta de 7-10 ani sau mai mare. La această vârstă trebuie să luați în considerare o vizita la medicul veterinar pentru a determina cel mai bun program de îngrijire pentru pisica dvs. odată cu înaintarea în vârstă.

Fiecare pisică, ca fiecare om, este diferită.

Te poți aștepta la unele schimbări fizice pe măsură ce pisica ta îmbătrânește.

Este posibil ca pisica ta să nu fie la fel de activă, iar auzul și vederea de odată pot să nu fie la fel de ascuțite ca in trecut.

Incetinirea

Dacă aveți videoclipuri cu pisicuța dvs. sprintena de acum un deceniu, puteți observa că pisoiul dvs. a pierdut ceva din agilitatea pe care o avea candva.

Alte semne de încetinire includ o pisică care ia mult mai multe pauze și poate dormi pentru perioade mai lungi de timp.

Jocurile vechi de „alungare a șoricelului mecanizat” sau „prinderea firului de ata” s-ar putea să nu mai pună pisica în mișcare.

De asemenea, s-ar putea să observați că pisica dvs. nu mai vrea să urce scarile. Sau, spatiile preferate pentru catarat, s-ar putea să nu mai fie la îndemâna pisicii tale.

Unele dintre aceste modificări pot fi normale, dar pot fi și un semn de artrită.

Pisicile sunt excelente pentru a ascunde durerea, așa că trebuie să aveți grijă la schimbări subtile.

Dacă observați că pisica dvs. întâmpină dificultăți cu urcatul scărilor, nu folosește în mod regulat litiera sau dacă petrec mai mult timp pe podea și nu mai sar atât de mult pe lucruri, faceti o vizita medicului veterinar.

Un simt al auzului redus

La fel ca oamenii, pisicile pot suferi pierderi de auz.

Rata pierderii este variabilă. Pentru unele pisici, pierderea auzului poate fi abia observabilă sau poate fi totală.

Întotdeauna trebuie ca medicul veterinar să examineze urechile pisicii dvs. pentru a verifica dacă există o problemă legata de pierderea auzului. Medicul veterinar ar trebui să poată exclude paraziți, infecții, infundarea canalului auditiv sau alte probleme medicale care ar putea interfera cu auzul normal.

Ochi tulburi

Ca și câinii, ochii pisicilor manifestă adesea o nuanță transparentă albăstruie în zona pupilei.

Acesta este un efect normal al îmbătrânirii.

Termenul medical pentru aceasta este scleroza lenticulară. Sunt sanse ca vederea sa nu fie afectată.

Nu este același lucru cu cataractele. Cataractele sunt albe și opace. Vederea poate fi afectată de cataractă, iar dacă ochii pisicii tale sunt albiciosi, programati o vizita la medic.

Subtierea irisului

Atrofia irisului sau subțierea irisului pot apărea la ochii pisicilor, în special la cele care au o culoare a irisului mai deschisă, precum pisicile cu ochi albaștri.

Irisul ochiului poate părea că are sclipici sau poate apărea „mâncat de molii”.

Cu excepția cazurilor extreme, această afecțiune nu afectează de obicei vederea.

Această afecțiune poate apărea doar la un ochi și poate determina unele pisici să devină mai sensibile la lumină. Dacă observați această afecțiune, ar trebui să o verificați la veterinar.

În unele cazuri, creșterea pigmentării în iris poate indica un risc pentru melanomul malian al irisului, un tip de cancer și ar trebui facuta o verificare pentru a va asigura ca pisica voastra nu are aceasta boala.

Pierderea musculară

Pierderea masei musculare, numită atrofie musculară, poate apărea la bătrânețe.

Puteți observa acest lucru, în special la nivelul picioarelor posterioare sau de-a lungul coloanei vertebrale.

Pierderea musculară este o parte normală a îmbătrânirii, dar poate fi, de asemenea, un simptom al altor boli, cum ar fi o tiroidă afectata, boli de rinichi, de inimă sau cancer.

Unele pisici cu diabet pot avea probleme cu sistemul nervos și pot pierde masa musculară posterioară.

Dacă observați ca pisica pare mai slaba sau are dificultăți în mers, consultați medicul veterinar pentru a vă asigura că este sănătoasa.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!