Lucruri interesante despre pisici #3

Timp necesar lecturii: 3 minute

De ce prind pisicile soareci?

Pisicile sunt cunoscute pentru obiceiul lor de a ucide șoareci de foarte mult timp.

Intre timp atât pisicile cât și oamenii au descoperit că acestea pot mânca bine si atunci când mâncarea lor nu are in componenta si șoareci.

De asemenea, în unele desene animate precum „Tom și Jerry”, pisicile și șoarecii continuă sa-si joace rolul lor de vânător și, respectiv, de pradă.

Deși ati putea crede ca pisica dvs. loveste un șoarece de jucărie pe covor pentru a vă face plăcere, nu vă lăsați ușor păcăliți – din moment ce instinctele unei pisici o fac să isi dorească soarecele real.

Cu siguranță, șoarecii nu sunt, si nici nu au fost singura sursă de hrană a pisicilor.

O pisică sălbatică nu este chiar atât de pretentioasa, așa că acestea se multumesc si cu păsări, iepuri și alte rozătoare.

Cu toate acestea, este mult mai ușor pentru o pisică să prindă șoareci.

Mărimea lor foarte mică îi împiedică să facă un contraatac (ceea ce face ca expresia „te lupti ca un soarece incoltit” să fie inspirata din realitate) și acestia nu pot scăpa ca păsările care pot zbura.

Prin urmare, se știe că pisicile adoră să alerge dupa șoareci.

Vânătoarea face parte din instinctul de supraviețuire a unei pisici.

În comparație cu alte animale precum câinii, corpul unei pisici nu produce suficientă taurină.

Taurina este necesară pentru a construi mai multe proteine. Animalele nu pot trăi mult timp fără acest aminoacid vital, așa că pisicile ar trebui să includă acest lucru în dieta lor pentru a compensa deficiența de taurină.

Carnea este singura sursă de hrană care oferă cantitatea potrivită de taurină pentru a face o pisică să supraviețuiască; acest lucru face pisica sa fie un „carnivor obligatoriu”, conform biologilor.

Rețineți că, în timp ce câinii pot trăi cu o dietă vegetariană, acest lucru nu se aplica si în cazul pisicilor.

Acestea trebuie să ucidă pentru a trăi, sau, trebuie sa se imprieteneasca cu oamenii pentru a le oferi hrana.

Pisicile se nasc pentru a vâna.

Încă de la 4 până la 6 săptămâni, pisoii încep să se bată pe vasul lor alimentar.

Mai târziu, coada mamei lor care se rasuceste se transformă într-un șoarece-surogat.

Mama puilor de pisica le supraveghează cu atenție abilitățile de vânătoare pentru a le perfecționa în continuare.

Pisoii observă și imită ceea ce fac mama și frații lor, iar mama va vâna prada vie, astfel încât să poată exersa si sa le ofere lectii puilor.

Din acest motiv, pisicile sălbatice mușcă adesea gâtul pradei lor pentru a le ucide imediat.

Cu toate acestea, pisicile de interior care nu au reușit să învețe o asemenea abilitate „se joacă” cu prada lor în anii lor de creștere, dar nu reușesc să ucida cu adevarat.

Mai multe din motivele acestui „joc” sunt explicate mai jos.

O pisică mamă își antrenează personal puii și acesta este un motiv pentru care o pisică mai în vârstă care aduce prada vie acasă arată ca abilitatile de vanatoare ale pisicii nu sunt extraordinare.

Cu toate acestea, învățarea de la pisica mama, îmbunătățește doar o parte a instinctelor unui pisoi.

Experimentele arată că, și atunci când pisicilor nu li s-au dat stimuli sau nu s-au jucat în primele săptămâni de la naștere, ei s-au dovedit în continuare a fi vânători buni când au devenit adulți, ceea ce înseamnă că pisicile au unele abilități de vânătoare instinctive și poate codificate genetic.

În general, ei continuă să-și învețe abilitățile de vânătoare pe măsură ce cresc, fie urmărind oamenii care trec pe lângă ei, atacandu-le picioarele, fie prinzând o jucărie sau chiar un soarece viu din interiorul sau din afara casei.

Din păcate, exista o prejudecata greșită că pisicile vânează activ atunci când le este foame.

Majoritatea fermierilor au aflat că pisicile satule sunt chiar mai bune la combaterea dăunătorilor deoarece pisicile adoră doar să vâneze.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!