Studiile arată că pisicile își cunosc numele, iar dacă nu răspund înseamnă că nu vor să o facă.

Timp necesar lecturii: 4 minute

Stim ca te mira, dar da, probabil pisicile isi cunosc propriul nume, desi se spune, sau mai bine zis nu arata ca este asa.

Pisicile sunt niste fiinte greu de „descusut”.

Spre deosebire de majoritatea câinilor,care vin cu entuziasm de fiecare data când ii chemați pe nume, pisicile pot fi destul de respingătoare.

După ce ati fost probabil ignorati de pisica voastra pentru a suta oară, probabil începeti să vă întrebati dacă nu vă ascultă sau chiar nu știe numele ei.

Ei bine, știința ne spune că răspunsul este da, vă ignora, desi isi stie numele. Cercetările publicate în revista „Nature” sugerează că pisicile domesticite, de fapt, cunosc și își recunosc numele.

O echipă de cercetători a studiat modul în care 78 de pisici diferite au răspuns oamenilor in momentul in care acestea i-au auzit spunându-le numele.

După ce au testat felinele atât în casele in care erau singure cât și adaposturi cu mai multe pisici, au descoperit că majoritatea pisicilor sunt capabile să distingă numele lor pe langa cuvinte sonore similare și numele altor pisici.

Descoperirile aruncă lumină asupra modului în care comunicăm cu prietenele noastre pufoase și sugerează și faptul că pisicile voastre vă ignoră intenționat, sau este o sansa mare sa fie asa 🙂 .

Strigarea pisicii pe nume

Câinii sunt considerati drept cei mai buni prieteni ai oamenilor, desi pisicile nu sunt considerate la fel, dețin și ele un loc special in inima noastra.

Am început să le domesticim în urmă cu aproximativ 9.500 de ani și de atunci ne-au incalzit cu imbratisarile lor dragalase.

În ciuda istoriei noastre lungi împreună, nu se știu prea multe despre capacitatea pisicilor de a comunica cu oamenii.

Ce știm este că pisicile domesticite sunt mai vocale decât pisicile sălbatice și comportamentul lor este influențat de dispozițiile și expresiile faciale ale proprietarilor.

Pisicile pot, de asemenea, să recunoască vocile proprietarilor lor și să găsească obiecte ascunse atunci când oamenii le indruma spre ele.

Dar, spre deosebire de câini, maimuțe, delfini și papagali, capacitatea lor de a recunoaște cuvinte specifice a rămas în aer deoarece acestea nu arata intotdeauna ca si cum ar intelege, dar asta este doar o parte a personalitatii acestora.

Pentru a vedea dacă pisicile își pot distinge numele de alte cuvinte, o echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo a efectuat patru experimente separate.

În fiecare, pisicile au ascultat înregistrări ale unor persoane care spuneau patru cuvinte diferite, urmate de numele pisicii.

Studiile au fost realizate în casele pisicilor și, de asemenea, la o adorabilă cafenea pentru pisici, un concept destul de nou care combină două lucruri uimitoare: cafeaua și pisicile.

Concluzia experimentelor

Primul experiment

Pisicile care trăiesc în case cu o singură pisică și-au ascultat proprietarii spunând patru cuvinte, fiecare sunând similar cu numele lor, înainte de a intelege numele propriu-zis.

Experimentul numarul #2

Experimentul doi a fost realizat in case in care traiesc mai multe pisici și la cafeneaua cu pisici. Aici, pisicile ascultau numele a patru dintre frații lor, urmate de numele lor

Experimentul numarul #3

Experimentul trei a fost la fel ca experimentul doi, cu excepția faptului că pisicile au ascultat din nou patru cuvinte care semănau cu numele lor.

Experimentul numarul #4

În cele din urmă, în experimentul patru, atat pisicile din casele in care locuiau singure cat si cele care locuiau cu mai multe pisici au ascultat un străin spunând patru cuvinte și apoi numele lor.

Ei au descoperit că ambele tipuri de pisici au răspuns la primul cuvânt sau la al doilea din cele care sunau ca numele lor, dar s-au obișnuit cu sunetele și au renunțat să mai răspundă la al patrulea cuvânt.

Dar când si-au auzit numele, pisicile s-au înălțat in doua labute și au răspuns mișcându-și capul, ascutindu-su urechile si miscandu-le.

Acest lucru s-a întâmplat când atât proprietarii, cât și străinii le-au spus numele corect.

Cercetătorii spun că aceste reacții sunt dovezi că pisicile au fost capabile să își recunoasca numele atunci când l-au auzit.

Pisicile crescute in cafenele pentru pisici au putut, de asemenea, să își diferențieze numele de cuvinte sonore similare, dar doar trei dintre cele 10 pisici au reușit să distingă numele lor de cele ale fraților lor.

Cercetătorii consideră că, din moment ce numele pisicilor sunt enumerate în interiorul cafenelei, patronii striga probabil mai multe pisici cu acelasi nume, în speranța de fi ascultat macar de una din pisici.

În mare parte, însă, studiul arată că pisicile domesticite știu și răspunda la numele lor.

Descoperirea aruncă lumină asupra capacității pisicilor de a comunica cu oamenii și sugerează că pot învăța cuvinte specifice.

Cercetătorii ar putea testa această teorie învățând pisicile cuvinte noi și corelându-le cu obiecte și locuri. Dar chiar dacă oamenii de știință sunt capabili să dreseze pisicile, nu este garantat că ne vor asculta atunci când vrem noi, ci tot cand vor vrea ele.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!