Cum să îngrijești un pui de pisică abandonat…

Timp necesar lecturii: 5 minute

Când mama unui pisoi a murit sau aceasta l-a abandonat, pisoiul va avea nevoie de ajutor, asa ca este indicat sa intervenim daca se poate.

La pisicile maidaneze, motivul pentru care pisoii sunt luați de langa mama lor este este in general pentru domesticire. Insa, trebuie sa avem grija ca puii de pisica trebuie luati de langa mama lor după 4 săptămâni sau mai mult, dacă este posibil.

Pentru îmblânzirea pisoilor sălbatici acestia trebuie luati de mici, deoarece îmblânzirea devine mai grea pe măsură ce îmbătrânesc.

Pisicile tinere au nevoie de laptele mamei lor pentru anticorpi și nutriție, așa că cel mai bine este ca mama să-și hrănească pisoii cât mai mult timp. Imunitatea pasivă durează, în mod normal, până cand pisoii au intre 6 si 14 săptămâni.

Pisoii abandonati sunt cei mai vulnerabili la boli deoarece nu au această protecție.

Găsiți o pisică cu rolul de mamă adoptivă

Puii de pisica care sunt orfani au nevoie de o pisica mamă adoptivă pentru a avea șanse mari de supraviețuire.

Pisicile, de obicei, hrănesc si alti pui, nu numai puii lor, așa că încearcă să găsești o pisica adoptiva apelând la veterinari, adăposturi de animale, crescători sau poate o cunostinta a carei pisica tocmai a nascut.

Trebuie să dedicați o cantitate considerabilă de energie și timp pentru a avea grijă de un pui de pisica dacă decideți să-l hrăniți înainte de vârsta înțărcării. Dar totuși, asta nu garantează supraviețuirea acestuia. Cu cât este mai tânăr pisoiul, cu atât este mai fragil.

Din pacate oricat de buna ar fi ingrijirea pe care o primeste un pui de pisica mai mic de 4 saptamani, uneori acesta nu poate supravietui fara grija unei pisici.

Căldură și prim ajutor

Când găsești un pisoi abandonat, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-l protejezi de frig. Puneți-l sub pături sau lângă pielea dvs. pentru a-i oferi acestuia căldură.

Este important ca puiul de pisica sa aiba energie, deoarece aceasta este necesară pentru a crește și a avea putere sa „strige” atunci cand are nevoie de mai multă hrană.

La început, mama și frații acestuia i-ar oferi o cantitate mare de căldură.

În prima lor săptămână, acestea trebuie menținute la 30-35 grade Celsius.

În săptămâna următoare, aproximativ 26 grade Celsius ar fi suficiente.

Odată ce ating de la 5 săptămâni in sus, o temperatură mai scăzută a camerei este suportabilă.

Duceți puiul de pisica la un veterinar, dacă este posibil, deoarece trebuie verificata starea lui generală de sanatate.

Fără mamă, un pisoi se poate deshidrata foarte repede și poate avea nevoie de lichide sub pielea lui.

Un semn de deshidratare la un pisoi este atunci când are foarte puțină energie și pofta de mâncare.

Acest lucru se datorează probabil lipsei de lichide sau diareei. Scaunul trebuie, de asemenea, testat pentru paraziți sau viermi.

Veterinarul poate avea o mulțime de sfaturi cu privire la ajutarea pisicii și a proviziilor necesare, astfel încât să nu omiteți acest pas. Consultati-l cu incredere!

Când ajungeți acasă, asigurați căldura pisicii, așezându-o într-un loc izolat, liber si călduros.

O poți hrăni folosind o pipeta sau un biberon.

Aveți grijă să nu fortati puiul să manance atunci când utilizați pipeta.

Lasă-l să sugă lichidul în ritmul propriu, pentru a nu-și umple plămânii cu lapte deoarece asta ii poate provoca pneumonie.

Metoda hranirii cu biberonul este cea mai bună odată de indata ce este suficient de mare pentru a trage din biberon.

Nu uitați să sterilizați toate ustensilele înainte de a hrăni pisoiul. Pentru a-l hrăni pe cel mic, așezați-l cu burtica în jos pe un prosop sau suprafață texturată de care s-ar putea agăța.

Cu vârful degetului, deschideți-i cu atenție gura, apoi strecurați varful biberonului între fălcile lui. Preseaza ușor din când în când pentru a-i usura actiunea de a trage din biberon.

Dacă pisoiul aspiră brusc lapte în plămâni, țineți-l imediat cu susul în jos până când sufocarea se oprește. Caută asistență veterinară dacă pisoiul nu este suficient de puternic pentru a fi alăptat folosind un biberon.

Puii de pisica trebuie hrăniti la fiecare 3 – 4 ore, iar laptele trebuie încălzit la temperatura corpului.

Semnele pe care trebuie sa le urmariti atunci cand puiul de pisica a fost hranit suficient sunt ca burta lui se va umfla si in jurul gurii i se vor forma bule de lapte. Ai grija ca acesta sa ragaie dupa fiecare masa, tinandu-l pe umar si batandu-l usor pe spate. Precum oamenii, si puii de pisica trebuie sa ragaie dupa masa. Nu hraniti peste masura puiul de pisica, deoarece acest lucru i-ar putea cauza diaree si alte probleme de sanatate.

Puii cu anemie sau cei lipsiți de pofta de mancare pot avea nevoie de suplimente de vitamine și minerale care pot fi gasite in magazinele de alimente pentru animale de companie.

Acest lucru îi va intari sistemul imunitar și îi va stimula pofta de mâncare.

Pentru a vă asigura că pisoiul dvs. crește corect, cântărește-l frecvent. Dacă acesta crește într-un ritm incredibil, este un semn foarte bun!

Stimularea cresterii

Pisicile au grijă de puii lor în mai multe feluri decât știm noi. Aceasta ii stimulează vezica și intestinele puiului, lingându-i abdomenul. Pentru a simula comportamentul, este indicat sa umeziti cu apa calda un betisor de urechi si sa ii masati usor burtica cu acesta. Nu exagerați, frecați suficient încât să stimulați pisoiul să elimine deșeurile. Atenție la iritatiile acestuia, intrucat pot fi un semn ca l-ai masat prea tare.

Incercati sa aveti grija ca pisoiul sa fie in permanenta curat. Spălați blana peste tot așa cum ar face si mama acestuia, folosind miscari scurte cu o cârpă usor umedă. Acest lucru le oferă un sentiment de atenție și bunăstare.

Praguri atinse de puiul tau de pisica

Un pisoi cântărește de obicei 50-100 grame la naștere.

Ar trebui să i se dubleze greutatea corporală până la sfârșitul primei săptămâni.

În a 8-a zi, ar trebui să i se deschidă ochii pentru prima dată.

Încă două săptămâni, ochii lui vor rămâne albaștri.

Adevărata culoare a ochilor va apărea doar in jurul vârstei de 3 luni. Urechile vor începe să i se ridice în a doua săptămână.

El va încerca să meargă în a treia săptămână.

În a patra săptămână, pisoiul va începe să se joace cu tovarășii săi și vor incepe sa-i apara dinții.

În ceea ce privește calendarul vaccinărilor necesare, consultați veterinarul. În a 8-a săptămână, pisoiul ar trebui să fie gata de adopție și, dacă este în stare bună de sănătate, poate fi si sterilizat.

Concluzie

Creșterea și îngrijirea unui pisoi orfan este o muncă foarte grea, chiar și cea mai conștiincioasă mamă isi poate pierde pisica. O persoana care adoptă un pisoi, nu ar trebui să se învinovățească în cazul în care pisicuța moare, dar nici nu ar trebui să-si ofere tot creditul în cazul în care pisicuța supravietuieste.

Mult succes!

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!