Știi care sunt semnele că pisica ta va duce o viață lungă?

Timp necesar lecturii: 4 minute

Dar cum poți să-ți dai seama dacă pisica ta are o șansă mare de a ajunge la 20 de ani (echivalentul pisicilor pentru 100 ani)? Crezi că poți să-i schimbi soarta?

Două studii majore au reunit cunoștințe de la o echipă de experți veterinari din întreaga lume cu privire la schimbările comune suferite de pisici îmbătrânite, privind totul, de la uzura sistemului musculo-scheletic până la sănătatea cognitivă și comportamentală.

Scopul a fost să stabilească semnele îmbătrânirii sănătoase la pisici, pentru că, în general, este acceptat faptul că proprietarii și medicii veterinari pot face anumite lucruri pentru a asigura sănătatea fizică și psihică a pisicilor mai în vârstă, dar dacă nu știți sa va ajutati pisica in timpul vietii, e posibil ca acest lucru sa-i scurteze viata.

Acest lucru este deosebit de relevant acum, aproximativ 20% din pisicile din SUA sunt estimate ca traiesc 11 ani sau mai mult.

Oricine are o pisică în viața lui va ști probabil că aceasta va face parte pentru o perioadă destul de mult din viata lui, pisicile avand o durata medie de viață de 12 ani.

Pragul de varsta maxima a crescut foarte mult în ultimele decenii, o pisică medie trăind doar șapte ani la începutul anilor 1980, și puțin peste nouă ani în 1995.

Dacă pisica ta îmbătrânește într-un mod sănătos, este posibil să ajungă chiar și la 20 de ani.

Și cine știe, poate va rivaliza cu Creme Puff, cea mai batrana pisică cunoscută, care a trăit până la o vârstă matură de 38 de ani, savurând in timpul vietii o dietă destul de sofisticată care continea slănină și ouă, sparanghel, broccoli și cafea cu multa frisca.

Doar pentru a vă face o idee despre cât de incredibil a fost Creme Puff, iată care este asocierea anilor de pisică și a anilor umani, mentionat de Colegiul Universitar de Medicină Veterinară din Cornell:

„[O] pisică de un an este fiziologic similară cu un om de 16 ani, iar o pisică de doi ani este ca o persoană de 21. Pentru fiecare an după aceea, fiecare an de pisică valorează aproximativ patru ani omenesti. Folosind această formulă, o pisică de 10 ani este similară ca vârsta cu o persoană în vârstă de 53 de ani, o pisică de 12 ani cu o persoană în vârstă de 61 de ani și una de 15 ani pisica cu o persoană de 73. „

Cercetătorii spun că pisica ta ar trebui să-și păstreze capacitatea de a se juca și să sară chiar daca îmbătrâneste, chiar dacă aceasta va fi puțin redusă, ar trebui să-si poată menține o greutate sănătoasă, fără modificări semnificative ale masei musculare sau a grăsimii corporale.

Blana poate începe să se subtieze, mustatile ar putea deveni negre, iar pielea ar putea deveni solzoasă, iar pisica ar putea sa fie putin mai neglijenta cu igiena personala.

Iată o serie de lucruri mai normale și sănătoase pe care le-ar putea experimenta o pisică îmbătrânită:

Modificări comportamentale: ciclul modificat al somnului, modificări ale vocalizării, toleranță redusă la stres.

Modificări ale aspectului: modificări ale aspectului ochiului, inclusiv scleroza lenticulară – ceea ce conferă pupilei un aspect tulbure, albastru-gri-alb – și atrofie a irisului; scăderea elasticității pielii și unghiile fragile, îngroșate; modificări ușoare în greutate și vedere. Dintii pot experimenta o ingrosare a peretilor dentari, determinandu-i sa apara galbeni sau chiar sticloși.

Modificări funcționale zilnice: Schimbarea tiparelor de activitate, scăderea mobilității și scăderea vederii, scăderea simțului mirosului și auzului.

Cercetătorii definesc, de asemenea, o pisică sănătoasă în vârstă ca una care nu arată niciunul din modelul DISHA al semnelor care este folosit pentru a identifica declinul cognitiv la câinii în vârstă:

D: dezorientare – pierderea în zone cunoscute, nerecunoscând membrii familiei.

I: Schimbări de Interacțiune – interacțiunile sociale s-ar putea schimba între animalul de companie și proprietar sau între alte animale de companie. S-ar putea să devină mai crispati sau mai îndepărtați și mai usor iritabili.

S: tulburări de Somn / trezire – s-ar putea să doarmă mai mult în timpul zilei, să se trezească noaptea sau să aibă cicluri neregulate de somn.

H: neglijarea litierei ( House-soiling )– sa isi faca nevoile prin casa in loc de litiera

A: schimbări de Activitate și anxietate – o scădere generală a nivelurilor de activitate și scăderea interesului pentru joaca sau neliniște și comportamente repetitive, cum ar fi linsul.

„La fel ca la oameni, multe dintre schimbările care apar odată cu îmbătrânirea la pisici nu sunt considerate patologice și nu afectează negativ bunăstarea generală sau calitatea vieții”, explică cercetătorii.

Cu toate acestea, eliminarea bolilor este esențială atunci când se încearcă determinarea dacă o pisică în vârstă poate fi considerată „sănătoasă”.

Nu uitati sa vă duceti pisica mai des la veterinar de fiecare dată când observați ceva diferit la ea.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!