Pisica ta sforaie?

Timp necesar lecturii: 4 minute

Știm cu toții că pisicile adoră să doarmă, pisicile pot dormi în medie între 12 și 16 ore pe zi. Uneori este posibil să-ți auzi pisica sforăind în timp ce trag un pui de somn, dar este normal acest lucru la pisici?

Ce este sforăitul?

Sforaitul este un sunet care este generat în timpul somnului prin vibrația țesutului liber din căile respiratorii superioare.

Sforăitul apare atunci când pasajele căilor respiratorii superioare care includ nasul, spatele gurii sau gâtul vibrează cu sunet în timpul respirației. Vibrațiile și sforăitul rezultat apar cel mai probabil atunci când țesuturile căilor respiratorii superioare sunt relaxate în timpul somnului.

Sforăitul la pisici poate fi normal, dar în unele cazuri, sforăitul poate indica o problemă medicală.

De ce sforăie pisica mea?

Există diverse motive care pot determina pisicile să sforaie când dorm, dar mai jos veti gasi câteva dintre cele mai frecvente cauze.

Rasa brahicefalica

Rasele de pisici brahicefalice, precum rasa persana, birmaneza și himalayana sunt deseori predispuse la sforăit.

Cuvantul brahicefalic este compus din două cuvinte, cu sensul „brahi” care inseamna scurtat și „cefalic ” care înseamna cap.

Prin urmare, oasele craniului pisicilor brahicefalice sunt scurte în lungime, ceea ce conferă feței și nasului un aspect împins.

Avand pasajele nazale scurtate aceste pisici dezvoltă adesea probleme respiratorii, acestea cauzand inclusiv sforăitul.

Pisicile sunt supraponderale

Pisicile supraponderale au o predispozitie mai mare sa sforăie datorită excesului de grăsime care se depune în țesuturile din jurul căilor respiratorii superioare.

Acesta fiind unul dintre numeroasele motive pentru care ar trebui să încercați să nu va lasati pisica să devina supraponderala.

Poziția de somn

Pisicile pot dormi în cele mai incredibile poziții, datorită flexibilitatii lor, aceste poziții incomode pot cauza sforaitul pisicii tale.

Dacă motivul sforaitului este pozitia de somn a pisicii, sunetul ar trebui să fie scurt și să se oprească atunci când pisica ta își schimbă poziția.

Probleme respiratorii

Bolile respiratorii, inclusiv o infecție bacteriană sau fungică și astmul pot provoca adesea sforăitul.

Alte simptome ale unei infecții respiratorii sunt scurgerile de ochi sau nazale, strănut, tuse și scăderea activității și a apetitului.

Prezența obiectelor străine

Obiectele străine, cum ar fi un fir de iarbă în partea din spate a gurii sau a nasului, pot declanșa sforăitul, precum și tusea și agitația pisicii.

Pe lângă motivele mentionate mai sus, alte cauze posibile includ alergii, polipi, inflamații și / sau traume.

Sfaturi pentru preventia sforaitului la pisici

Sforaitul poate fi normal și este mai frecvent la unele rase decât altele, dar există probleme de sănătate care pot crește probabilitatea ca sforăitul pisicii tale cum ar fi obezitatea, facand vizitele veterinare anuale pot preveni aceste probleme.

Exercițiu
Jocul de-a vanatoarea este o parte crucială în dezvoltarea pisicii dvs. și contribuie foarte mult la calitatea vieții lor.

Folosiți o jucărie cu bagheta, cum ar fi o baghetă cu pene sau un soricel pe o sfoară și mutați jucăria ca si cum ar fi o prada pe care se presupune că pisica dvs ar trebui sa o vaneze.

La fel ca noi oamenii, nu toate pisicile adoră aceleași lucruri, așa că încercați câteva jucării atasate de o bagheta pentru a vedea ce îi place pisicii dvs.

De asemenea, oferirea pisicii dvs. jucării cu care se pot juca singure este recomandată, totul, de la mingi de ping pong, jucării motorizate și jucării de dat cu piciorul, care sunt potrivite pentru antrenarea pisicilor captandu-le atentia.

Oferirea prin rotatie a jucăriilor este o idee simplă care vă va păstra pisica mai interesată de joc și va preveni plictiseala cu siguranta.

Creați un spațiu pentru catarat
Cataratul este excelent pentru echilibru, ajutând pisica să-și mențină agilitatea și determinându-o să se miște mai mult.

De asemenea, pozitionarea acestora la inaltime, ii va permite pisicii dvs. să se orienteze in spatiu, aceasta fiind mult mai sigura pe mediul in care traieste.

Oferirea unui spatiu pe care pisica poate sta langa ferestre, astfel incat aceasta sa priveasca pe geam si sa urmareasca pasari, si alte vietati din mediul exterios o poate ajuta pe aceasta sa fie mai relaxata si acest lucru poate preveni sforaitul.

Vizite veterinare anuale
Examenele regulate la veterinar sunt o parte importantă pentru menținerea pisicii tale fericite și sănătoase.

Pisicile sunt maestre in ascunderea durerii și a bolilor datorită faptului că sunt animale de pradă și prădătoare, iar vizitele veterinare anuale vă pot ajuta să conștientizați că pisica dvs. are exces de greutate sau are o problemă medicală prevenind astfel pe langa sforait si alte probleme mai grave care pot aparea.

Îngrijirea preventivă este întotdeauna mai bună decât îngrijirea reactivă.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!