De ce urmăresc pisicile laserul?

Timp necesar lecturii: 4 minute

Fuga dupa laser arată ca un joc, dar este mai degraba un comportament dat de instinctul pisicilor.

Toți detinatorii de pisici sunt familiarizați cu lupta eternă dintre pisica și laser. 

Pentru ceva atât de mic și fără miros, acest punct roșu sigur poate ține pisicile ocupate – în ciuda (sau poate din cauza) faptului că niciodată nu o pot prinde. 

Interesant este însă că există unele dezbateri cu privire la faptul că pointerii cu laser sunt sau nu o jucărie grozavă pentru prietenii noștri felini. 

Deci, de ce pisicile aleargă dupa lasere și cel mai important, este timpul să puneti laserul in cui în favoarea unui alt tip de jucărie?

Atentia asupra laserului

Laserele stimulează în mod inerent pisicile din cauza a ceea ce reprezintă: prada cu mișcare rapidă. 

Doar pentru că pisica ta nu trebuie să muncească din greu pentru mâncarea ei (decât dacă vei lua in calcul tot efortul pe care il depune cand miauna pentru a-i umple bolul cu mancare), nu înseamnă că aceasta nu duce lipsa vanatorii de prada.

Pe măsură ce punctul unui laser se misca în jurul camerei, pisica ta îl interpretează ca un animal mic care încearcă să alerge și să se ascundă. 

Ca atare, apar anumite schimbari de comportament date de instinctul acesteia. ( vezi  aici ) , în special dorința înnăscută de a vâna și ucide prada în cauză. Faptul că este doar o proiecție nu contează foarte mult, deoarece pisica ta operează pe pilot automat, nu pe intelect.

Cum văd pisicile laserele

Există un alt factor în joc și atunci când pisica ta urmărește un laser și acesta este faptul că pur și simplu pare atrăgător pentru ea. 

Pentru a înțelege de ce, ajută să avem o bază de înțelegere a modului în care funcționează ochii pisicii noastre și cum diferă de ai noștri. ( vezi aici mai multe despre simturile pisicii )

Retina este una dintre principalele structuri ale ochiului. 

Este compusa din două tipuri de celule cheie: bastonase și conuri. Bastonasele se ocupă de vederea redusă a luminii și detectarea mișcării, în timp ce conurile ajută ochiul să vadă culoarea. 

Ochii umani au mai multe conuri decât bastonase, ceea ce înseamnă că vedem lumea cu multă vibranță. 

Pisicile, pe de altă parte, au mai multe bastonase decât conuri, făcându-le experte în a detecta chiar și cea mai mică mișcare.

Ce legătură are asta cu laserele? Înseamnă că sunt destul de greu de ignorat. 

În momentul în care te joci cu un punct laser, viziunea ei periferică va intra in actiune, și dacă nu și-a dat seama că nu poate mânca acel punct roșu (sau dacă știe că nu poate, dar nu-i pasă) atunci asta va fi factorul decizional pentru a începe ciclul ei prădător.

Dezbaterea despre pisici și lasere

Poate fi surprinzător să auziți că există unele controverse cu privire la faptul că este o idee bună să-ți ispitești pisica cu lasere, dar dezbaterea despre laser si pisică este una care se întâmplă de ceva timp.

Principala problemă remarcată de pasionații de pisici care sunt anti-laser este că faptul că pisica ta urmează un laser este o formă de tachinare. 

Amintiți-vă, pisica voastră se năpustește și sare pe acel punct roșu, deoarece creierul ei îi spune că este mâncare, mai bine zis o prada gata de a fi prinsa si ucisa. Nu o face ca formă de joc, chiar dacă se distrează.

Laserul este o țintă de neatins și oricât de mari ar fi abilitățile de vânătoare ale pisicii tale nu va ajunge niciodată să o mănânce și niciodată nu va termina ciclul prădător. 

Multe pisici își dau seama de acest lucru și încetează să interacționeze cu laserul. 

Alții consideră că este frustrant și poate începe să se comporte prost ca urmare. 

Pisicile frustrate acționează în moduri mai puțin decât ideale, cum ar fi devenind distructive sau agresive. 

Dacă observați o legătură între jocul cu laserul și un comportament agresiv al pisicii, inseamna ca a venit momentul sa lasati pentru moment aceasta joaca.

Pentru a vă ajuta să faceți laserul mai mult un joc și mai puțin o tachinare, dați pisicii dvs. o gustare delicioasă sau o jucărie fizică chiar atunci când ați terminat joava. 

În felul acesta va obține satisfacția unui „omor”, chiar dacă nu este vorba despre laserul în sine.

Sfaturi pentru joaca cu laserul

Condiția ca pisica ta să se bucure de fapt să alerge dupa un laser și sa nu fie doar prinsă într-o buclă nesfârșită de dezamăgire de vânătoare, nu este probabil îngrijoratoare. 

Urmărirea unui laser este o modalitate fantastică pentru pisica ta de a face un exercițiu fizic și mental și, de asemenea, îi permite să-și atingă un pic instinctele de pisică – ceva pe care pisicile de interior nu trebuie să le manifeste atât de des pe cât le-ar plăcea.

Desigur, trebuie să vă asigurați că va luati niste masuri de siguranță adecvate pentru a evita rănirea pisicii dvs. în timpul jocului.

 Iată două sfaturi de care ar fi bine sa tineti cont:

  1. Nu directionati lumina direct în ochii pisicii. Chiar și laserele de jucărie emit o lumină incredibil de puternica, așa că este foarte important să nu o directionati direct catre pisica dvs. (sau chiar catre dvs. înșivă!). Dacă o faceți, puteți provoca probleme de vedere și / sau leziuni ale ochilor.
  2. Oferă-ți pisicii dvs. o mulțime de alte jucării. Dacă laserul este singura priză pentru joc, este mai probabil ca frustrarea să înceapă să se acumuleze. Asigurați-vă că are acces la o mulțime de alte obiecte pentru vânătoare și joacă, inclusiv jucării și baghete catnip. 

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!