10 Lucruri fascinante despre pisici

Timp necesar lecturii: 4 minute

În acest articol vom sumariza o serie de 10 de lucruri fascinante despre pisici.


1. Pisicile miaună pentru oameni, și nu pentru alte pisici

Pisicile domestice au evoluat alături de oameni suficient de mult pentru a ști că anumite sunete și tonuri ne vor face să facem ceea ce vor ele. Pisicile vor comunica cu tonuri diferite pentru a ne face să le hrănim, să le mângâiem și chiar să le adoptăm.

2. Un grup de pisici este numit „clowder” sau „glaring”

Dacă cineva dorește să se refere la un grup de pisici sălbatice, termenii corecți sunt „clowder” și „glaring”. O pisică de sex masculin, atunci când este sterilizată, este numită „gib”, când nu este numită „tom”. Pisicile de sex feminin sunt cunoscute sub numele de „molly”.

Cuvântul „pisică” derivă din vechiul englez „catt”. Catt își are originea în Latina târzie „catus”, adică „pisică domestică”. Acest cuvânt latin târziu derivă probabil dintr-un cuvânt afro-asiatic: „kaddîska”, adică „pisică sălbatică”.

3. Un procent de 30%-50% dintre pisici au lipsă gena care le face să reacționeze la așa numita plantă „iarba mâței”

Această plantă nu are efect asupra tuturor pisicuțelor. Studiile arată că între 30-40% dintre pisici nu reacționează de niciun fel atunci când primesc această plantă. De asemenea, nu au niciun efect nici asupra pisicilor foarte tinere (până în 6 luni sau 1 an) sau a celor care sunt mai în vârstă. Ba chiar ele pot evita planta atunci când o întâlnesc. În restul cazurilor însă, pisicuțele sunt extrem de încântate. Ele devin foarte jucăușe, energice, ori încep să vocalizeze deosebit mult. Există și posibilitatea că unele pisici să devină mult mai calme.Efectul durează de obicei între 5-10 minute și nu se poate repetă decât după aproximativ 1-2 ore, indiferent dacă în acest timp îi oferi pisicutei tale cătușnica de mai multe ori. Singurul efect negativ pe care îl poate avea este acela de a le face pe pisicuțe să devină agresive. Însă numărul cazurilor în care se întâmplă acest lucru este foarte scăzut.

4. Studiile arată că torsul joacă un rol important în procesul de vindecare a pisicii

Pisica toarce nu doar când este fericită ci și când suferă de durere, când este bolnavă sau rănită, sau chiar când este aproape de moarte. Deasemenea și pisoii torc la foarte scurt timp după naștere, începând cu a doua zi de viață.

În aceste condiții s-a pus problema aflării scopului care stă la baza torsului în condiții de vulnerabilitate. Astfel a apărut ideea că torsul poate aduce unele avantaje pisicii. După numeroase studii s-a demonstrat că torsul joacă un rol important în procesul de vindecare a pisicii.

Cu alte cuvinte, frecvența de 25 Hz a torsului oferă pisicii un fel de terapie fizică, care contribuie la vindecarea mai rapidă a acesteia.

5. Persoanele alergice la pisici nu sunt de fapt alergice la blana acestora

Persoanele alergice la pisici nu sunt de fapt alergice la blana acestora, ci la o anumită proteină din saliva pisicilor (Fel D1) care este împrăștiată pe blană atunci când pisicile se spală. Pisicile fără păr pot de asemenea să transmită acest alergen, deoarce și ele folosesc salivă pentru a se spăla.

6. Există un motiv pentru care câinii vă privesc de jos și pisicile vă tratează ca fiind egale.

Pisicile au fost domesticite pentru o perioadă mult mai scurtă decât câinii (o diferență de 5.000+ ani). Pur și simplu, pisicile nu au evoluat destul de mult ca animale domestice pentru a realiza că sunteți proprietarul lor.

7. Pisica ta îți aduce prada ca un act de bunătate.

Atunci când o pisică mamă ucide cină pentru familia ei, le oferă o lecție din toată inima și nu o mănâncă singură. De asemenea, pisica ta te consideră a fi parte din familia ei și ți-ar oferi mai degrabă prada decât să o consume singură.

8. Pisicile nu văd în alb și negru – dar au vederea oarecum monocromă.

Oamenii au trei tipuri de receptori care îi pot ajuta să vadă tot felul de culori prin combinarea culorilor roșu, albastru și verde. Pe de altă parte, câinii și pisicile au doar doi receptori care îi ajută să perceapă culorile albastru și galben. Vederea lor poate fi comparată că a unei persoane care suferă de discromatopsie. În schimb, cu toate că nu fac distincția între toate celelalte culori, câinii și pisicile se bazează pe celelalte simțuri, precum mirosul și auzul.

Vizibilitate om versus pisică

9. Echivalentul unui an „pisicesc” este de 15 ani umani

Dacă vrei să afli câți ani are într-adevăr câinele sau pisica ta, nu este suficient doar să înmulțești vârstă actuală cu șapte. Acesta este doar un mit, care a fost contrazis de mulți medici veterinari de-a lungul timpului.

Imaginează-ți că dacă patrupedul tău ar trăi 15 ani, înseamnă că ar avea peste 100 de ani umani la final, ceea ce este greu de crezut. Mai mult, dacă am respecta formula că un an ar fi egal cu șapte, cum ne-am explica că o pisică la un an poate fi capabilă să dea naștere la pui, în timp ce un copil de șapte ani este în plină creștere? Astfel, veterinarii au realizat scheme care sunt mult mai realiste și în strânsă corelație cu gradul de dezvoltare al animalului.

10. Majoritatea pisicilor sunt intolerante la lactoză

Cu toate acestea, iaurtul este singurul produs lactat pe care-l poate consuma felina datorită bacteriilor conținute ce descompun lactoza.

Corpul și sistemul digestiv nu mai este îngreunat în timpul acestui proces de digestie.

Dacă pisica ta a mai avut anumite reacții adverse când a mai consumat lactate, ar trebui să o supraveghezi dacă îi servești iaurt.

Testează înainte cu o cantitate infimă de iaurt pentru a evita problemele.