Pisica Maine Coon

Timp necesar lecturii: 4 minute

Maine Coon este cea mai mare rasă de pisici domesticite.

Are un aspect fizic distinctiv și abilități de vânătoare foarte bine dezvoltate.

Este una dintre cele mai vechi rase naturale din America de Nord, aceasta provenind din statul Maine, unde este de altfel si pisica oficială a statului.

Nu există înregistrări despre originile exacte ale rasei de pisici Maine Coon și data introducerii acesteia în Statele Unite, astfel încât au fost sugerate mai multe ipoteze.

Rasa a fost populară în spectacolele de pisici la sfârșitul secolului 19, dar existența sa a devenit amenințată când au fost introduse rase cu părul lung din străinătate la începutul secolului XX.

Maine Coon a făcut de atunci o revenire și este acum una dintre cele mai populare rase de pisici din SUA.

Maine Coon este o pisică mare și sociabilă, de unde și porecla ei, „uriașul blând”.

Se caracterizează printr-un guler proeminent de-alungul pieptului, o structură osoasă robustă, forma a corpului dreptunghiulară, o blana neuniformă cu două straturi, cu fire mai lungi, deasupra unui strat de mătase satinat și o coadă lungă și stufoasă.

Culorile rasei variază mult, doar lilaul și cafeniul nu sunt permise pentru pedigree.

Recunoscut pentru inteligența sa și personalitatea jucăușă, blândă, pisica Maine Coon este adesea descrisa ca având caracteristici „asemănătoare câinelui”.

Profesioniștii remarcă anumite probleme de sănătate care apar adesea la aceasta rasa, inclusiv cardiomiopatia hipertrofică felină și displazia de șold, însă crescătorii cu reputație folosesc metode moderne de screening pentru a minimiza frecvența acestor probleme.

Istoric

Origine

Originile ancestrale ale pisicii Maine Coon nu sunt cunoscute – există doar speculații și povești din popor.

Una dintre aceste povești populare o implică pe Marie Antoinette, regina Franței, care a fost executată în 1793.

Povestea este că înainte de moartea ei, Antoinette a încercat să scape din Franța cu ajutorul căpitanului Samuel Clough.

Ea a încărcat nava lui Clough cu cele mai prețuite bunuri, inclusiv șase dintre pisicile ei preferate Angora turcești.

Deși nu a ajuns în Statele Unite, animalele de companie au ajuns în siguranță pe țărmurile Wiscasset, Maine, unde s-au reprodus cu alte rase cu părul scurt și s-au dezvoltat în rasa modernă denumita Maine Coon.

Spectacole de pisici și popularitate

Cosey, a fost câștigătorul primului show de pisici din Statele Unite, 1895

O pisică Maine Coon (American Longhair), în vârstă de doi ani care a avut prima mențiune despre pisicile Maine Coon într-o lucrare literară a fost în 1861.

La sfârșitul anilor 1860, fermierii aflați în Maine au povestit despre pisicile lor și au susținut concursul „Pisica de stat Maine State Champion Coon” la Târgul local din Skowhegan.

În 1895, o duzină de pisici Maine Coon a fost prezentată într-un spectacol din Boston.

La 8 mai 1895, primul spectacol de pisici din America de Nord a fost găzduit în Grădina Madison Square din New York.

În cadrul emisiunii a fost prezentă o femelă de culoare brună, Maine Coon, numită Cosey. Deținută de doamna Fred Brown, Cosey a câștigat gulerul și medalia de argint și a fost numită Best in Show.

Gulerul de argint a fost achiziționat de Fundația Cat Fanciers ’Association (CFA) cu ajutorul unei donații de la National Capital Cat Show.

Gulerul este găzduit la Oficiul Central CFA din Biblioteca Memorială Jean Baker Rose.

La începutul secolului XX, popularitatea pisicii Maine Coon a început să scadă odată cu introducerea altor rase cu părul lung, cum ar fi pisica persana, originara din Orientul Mijlociu.

Ultima victorie înregistrată de un pisica Maine Coon într-un show național de pisici de peste 40 de ani a fost în 1911 la un spectacol din Portland, Oregon.

Rasa a fost rareori văzută după aceea. Declinul a fost atât de sever încât rasa a fost declarată dispărută în anii 1950, deși această declarație a fost considerată exagerată și raportată prematur la acea vreme. Clubul Central Maine Cat (CMCC) a fost creat la începutul anilor 1950 de către Ethylin Whittemore, Alta Smith și Ruby Dyer, în încercarea de a crește popularitatea pisicii din rasa Maine Coon.

Timp de 11 ani, CMCC a organizat spectacole pentru pisici și a găzduit expoziții cu poze cu pisici din aceasta rasa, și a fost remarcat pentru crearea primelor standarde scrise ale rasei Maine Coon.

Caracteristici specifice rasei de pisici Maine Coon

Maine Coon este cea mai mare rasă de pisici domestice.

În medie, masculii cântăresc între 13,9-18 kg, iar femelele cântăresc între 3,6 până la 5,4 kg.

Înălțimea adulților poate varia între 25 și 41 cm și pot atinge o lungime de până la 120 cm, inclusiv coada, care poate atinge o lungime de 36 cm, și este lung, conic și cu o blana deasa.

Corpul este solid și musculos, ceea ce este si necesar de altfel pentru a-și susține propria greutate, iar pieptul este larg.

Pisicile din rasa Maine Coon are o formă dreptunghiulară a corpului și sunt lente pentru a se maturiza fizic.

Dimensiunea lor maximă potențială nu este în mod normal atinsă până la vârsta de trei-cinci ani, în timp ce la alte pisici durează aproximativ un an.

Multe dintre pisicile din rasa Maine Coon care au locuit în zona New England aveau o trăsătură cunoscută sub numele de polidactilism (având unul sau mai multe degetele de la picioare în plus). În timp ce unele surse susțin că se consideră că aceste trăsături au aparut la aproximativ 40% din populația Maine Coon din Maine la un moment dat, au fost date puține dovezi care să demonstreze acest lucru.

Polidactilismul este rareori intalnit acum, daca aceasta boala exista, este inacceptabila de standardele de concurență.

Gena pentru polidactilism este o genă dominantă autosomală simplă, care s-a dovedit ca nu prezinta nici o amenințare pentru sănătatea pisicii.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!