Tu știi care sunt semnele că pisica ta suferă?

Timp necesar lecturii: 5 minute

De multe ori, poate fi dificil de spus dacă pisica ta are dureri. Proprietarii de pisici pot rata adesea semnele subtile ale durerii pisicii lor sau nu observă până când pisicile lor nu prezintă semne mai evidente, cum ar fi pierderea poftei de mâncare și letargie. În unele cazuri, pisicile prezintă simptome mai evidente numai după ce au fost bolnave o perioadă îndelungată de timp sau dacă sunt foarte bolnavi. Până când observi că ceva nu este în regulă cu pisica ta, s-ar putea să se întâmple mai mult decât crezi.

Deși nimănui nu-i place să se gândească la animale de companie care trăiesc in durere, este important să putem observa semnele durerii la pisici, astfel încât să putem lua măsurile necesare pentru a oferi confort și pentru a preveni agravarea problemelor medicale.

Uneori poate fi mai dificil decat crezi

Pisicile sunt experte în ascunderea bolilor.

Acest lucru se datorează în parte faptului că pisicile sunt atât animale care sunt vânate, dar și care vâneaza, iar în sălbăticie, ascunderea durerii le poate proteja de prădători sau de alte pisici care ar putea fi o amenințare.

Afișarea semnelor de durere le face mai vulnerabile la atacuri.

De asemenea, poate fi dificil si pentru medicul veterinar să observe semne de durere din cauza pisicilor care își ascund durerea datorita fricii și a stresului, care este frecvent în timpul vizitelor veterinare.

Pisica ta poate de asemenea să intre în modul de luptă, iar cresterea adrenalinei poate provoca o scădere a percepției durerii.

Semnele durerii

Atunci când pisicile se confruntă cu durere, similar cu oamenii, acest lucru poate le poate afecta si comportamentul.

De fapt, pisicile prezintă adesea modificări de comportament înainte de simptomele fizice.

Este important să cunoașteți temperamentul și comportamentul normal al pisicii. Aceasta include atitudinea normală a pisicii, nivelul de energie, mersul acesteia, pofta de mâncare, stilul de somn, pofta de apa și alte sabloane de comportament. Doar cea mai mică schimbare in lucrurile mentionate anterior ar putea fi un semn că pisica ta este bolnavă sau in durere. Deoarece pisica ta nu îți poate spune că are dureri, medicul veterinar se bazează pe tine pentru a stabili dacă există moduri de comportament anormale care pot fi legate de durere. Dacă pisica ta nu este ea însăși, acesta poate fi un semn că suferă.

Notă: Modificările obișnuințelor zilnice ale pisicilor nu ar trebui să contribuie întotdeauna la îmbătrânire. Vârsta nu este o boală, dar pe măsură ce pisica ta îmbătrânește, acestea sunt mai susceptibile să sufere de durere.

Schimbare in modalitatea in care aceasta se ingrijeste

Puteți observa că pisica dvs. nu se îngrijește singură sau dacă se îngrijește, ea se concentrează doar pe fața și pe partea din față a corpului său. Pisicile sunt niste animale care au un ritual de ingrijire minuțios, așa că incercati sa fiti atenti si sa invatati obiceiurile acestora, astfel incat, atunci cand observati ca acestea nu se mai ingrijesc cum se cuvine sa va alertati.

Modificări comportamentale

Pisica ta poate fi mai retrasă sau chiar să înceapă să se ascundă. Pisicile noastre sunt legate de noi și le place să fie prezente acolo unde ne aflăm. Când pisica ta nu te salută cand intri pe ușă, nu doarme cu tine, sau nu se joaca, acest lucru poate fi un semn că ceva nu este în regulă.

Mai puțină activitate și energie redusă

Este posibil să observați că pisica dvs. are mai puțină energie sau rezistență scăzută pentru a se implica în activități plăcute anterior, cum ar fi jocul cu jucării sau alungarea laserului. Pisica dvs. poate fi reticentă în a sari, a urca și a coborî scările, va avea dificultăți în a se trezi dimineata, va prezenta neliniște și va avea dificultăți în a găsi un loc confortabil pentru a se odihni. De asemenea, puteți observa modificări ale modului de somn – pisica poate dormi mai mult sau mai puțin și poate dormi în poziții și locuri neobișnuite, asa ca fiti atenti la toate semnele acestea.

Modificări ale litierei

În mod obișnuit, pisicile se vor lipsi de litiera si din cauza durerii asociate cu intrarea și ieșirea din aceasta, precum și dificultățile în a se ghemui. Menținerea poziției ghemuite poate fi foarte dificilă pentru o pisică cu dureri de șold sau genunchi. Alte probleme medicale pot determina pisicile să nu folosească litiera din cauza durerii și a urgențelor asociate cu acestea.

Iritabilitate crescută

Pisicile care au dureri pot avea, de asemenea, necaracteristic, episoade de agresiune. O pisică poate începe să scoata zgomote ciudate si sa se infoaie atunci când oamenii sau alte animale de companie din gospodărie se apropie de ea, nu poate fi confortabil să fie ținută in brate și poate respinge să fie periată sau pieptănată. Acestea pot mușca sau zgâria, mai ales atunci când o persoană atinge sau mangaie zona dureroasă.

Modificări ale apetitului și aportului de apă

Pisicile care suferă de durere pot pierde interesul pentru a mânca și a bea. Dacă observați modificări ale obiceiurilor alimentare și de băut ale pisicii dvs., asigurați-vă că vă avertizați medicul veterinar. Acesta poate fi un semn al durerii și al altor probleme medicale grave.

Postură

O pisică cu care sufera de durere insuportabila, va apărea ca și cum ar încerca să se încolăcească ca o minge, sau se va așeza agățată într-o poziție sigura, ghemuită, cu spatele curbat mai sus decât normal, cu capul coborât și cu labele din față adesea pliate sub ea. Este posibil să observați că, odată ce se întinde, pisica își ține picioarele strânse sub ea însăși, în loc să se întindă pe partea sa. Este posibil să evite sau să aibă dificultăți în a efectua zgarieturi.

In orice caz, sa nu dați pisicilor medicamente destinate oamenilor sau câinilor. Pisicile prelucrează medicamentele foarte diferit de alte specii. Consultați întotdeauna medicul veterinar pentru un plan adecvat de terapie a durerii. Consultați medicul veterinar și adresați-vă durerilor potențiale, în loc să lăsați pisica să sufere în tăcere. Prietenii noștri se bazează pe noi pentru a vorbi pentru ei, așa că monitorizați-vă pisicile îndeaproape și avertizați medicul veterinar cu privire la orice îngrijorare.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!