Știați că un anume tip de zgardă poate scădea agresivitatea pisicii față de alte animale?

Timp necesar lecturii: 3 minute

Pisicile sunt născute cu un instinct de prădător şi de vânător după cum cel mai probabil știați deja. Uciderea şi mâncarea pradei este un comportament pe care pisicile îl învaţă în timp.

Obiectivul studiului

O pisică poate fi foarte pricepută în ceea ce priveşte vânarea păsărilor şi totuşi să nu mănânce niciodată păsări.

Însă, foarte mulți dintre noi suntem și iubitori de păsări, și întrucât noi avem grijă ca pisica noastră să fie hrănită, de multe ori uciderea păsărilor ar fi inutilă, de aceea în rândurile care urmează vă vom prezenta un studiu efectuat de niște cercetători din Australia care au descoperit că folosirea unei zgarde speciale care are și bandană, poate inhiba agresivitatea pisicilor față de alte animale, fără să adauge un stres în plus pisicii.

Participanti la studiu

Pentru studiu, au fost implicate 56 de pisici, care au fost caracterizate de stăpânii lor drept „prădătoare feroce”, studiul fiind realizat pe o perioadă de șase săptămâni.

Fiecare pisică a petrecut o perioadă de trei săptămâni purtând zgardă cu bandană și trei săptămâni fără.

Pisicile au obiceiul de a oferi cadouri stăpânilor lor prada pe care acestea o prind, așa că datele cuantificabile au fost obținute din numărul de „victime” aduse acasă de fiecare pisică în parte.

Rezultate studiu

Pisicile participante au prins un număr de 13 specii de păsări, 5 specii de mamifere și 11 specii de reptile.

Folosirea zgărzii a oprit 94% dintre pisici să prindă toate tipurile de păsări (nu doar păsări cântătoare), 45% din pisici să prindă mamifere și 33% din pisici să prindă reptile. Culoarea bandanei nu a impacatat în niciun fel rezultatele.

De asemenea nu a existat nicio dovadă semnificativă statistic care să ateste că adăugarea clopoțeilor oferea protecție suplimentară. Majoritatea pisicilor (86%) s-au ajustat aproape imediat la purtarea acestei zgărzi, 10% din acestea au avut nevoie de o zi să se adapteze, și doar 4% din ele s-au adaptat mai greu.

Concluzii

Zgarda cu bandană este eficientă în special în reducerea agresivității față de păsări.
Și la mamifere este o rată destul de mare de succes, însă mai redusă față de cea a păsărilor.

Pentru reptile rata de success este foarte mică din păcate.
Nu a existat nicio dovadă semnificativă statistic care să ateste că zgarzile de culori diferite ajutau în vreun fel rezultatul studiului, de asemenea pisicile care purtau un clopoțel, precum și zgarda cu pricina, prindeau mai puține păsări față de cele care purtau doar bandana, deci aparent clopoțelul ajută în scăderea ratei de ucidere asupra păsărilor.
Doar două dintre cele 11 pisici rănite în timpul vânătorii purtau această zgarda, dar dimensiunea eșantionului fiind mică, nu se poate garanta dacă este o coincidență, sau zgarda și dimensiunea bandanei să-i fi oferit pisicii o imagine mai impunătoare făcând-o astfel mai greu de atacat.

Pisicile care le poartă pot fi de asemenea mai puțin înclinate să intre in lupte.

În general, purtarea acestei zgărzi cu bandană este un mijloc sigur și eficient de reducere a vânătorii făcute de către pisici, mai ales atunci când păsările sunt prada.

Proprietarii de pisici pot folosi acest produs cu încredere, acesta putând fi achiziționat de pe internet, sau din magazinele specializate, dar să țineți cont că fiecare pisica este diferită, și dacă observați că acesta nu se adaptează după 3-4 zile, renunțați la această zgardă.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!